Egzotyczne grzyby w żywności – czy są legalne w Polsce?

27 września 2024 r.

Jeszcze do niedawna nazwy takie jak „Hericium erinaceus”, „Cordyceps militaris” czy „Shiitake” brzmiały dla większości osób tajemniczo. Wątpliwości, poza nazwami, budził także prawny status wykorzystania tych gatunków grzybów w żywności. Wspomniane bowiem wcześniej soplówka jeżowata (Hericium erinaceus, lwia grzywa, lion’s mane), maczużnik bojowy (Cordyceps militaris) i twardnik japoński (Shiitake; Lentinula edodes) pochodzą z Azji. Czy mogą zatem być składnikiem produktów spożywczych dostępnych w Polsce?

Na wstępie trzeba wspomnieć, że rozporządzenie stanowiące katalog autoryzowanej nowej żywności[1] nie wspomina wprost dwóch z trzech wymienionych gatunków grzybów. Akt wymienia natomiast „Ekstrakt z grzybni grzyba shiitake (Lentinula edodes)” jako żywność, która uzyskała zatwierdzenie. Nieco więcej informacji odnajdziemy w bazie „EU Novel food catalogue” prowadzonej przez Komisję Europejską[2]. Katalog Nowej Żywności wyjaśnia, że odwodniona grzybnia w proszku soplówki powinna być kwalifikowana jako „novel food”. Oznacza to, że przed zgodnym z prawem wprowadzeniem jej na rynek Unii musi zostać poddana procedurze z rozporządzenia nr 2015/2283[3]. Natomiast ani w katalogu Novel Food ani w katalogu autoryzowanej nowej żywności nie odnajdziemy jasnej informacji o grzybach Cordyceps militaris. Uzupełniająco warto także dowołać się do tzw. listy BELFRIT, która wskazuje na stosowanie grzybów shiitake (poddanych obróbce termicznej) i „lwiej grzywy” (lion’s mane) w suplementach diety.

Jednakże odpowiedź na pytanie dotyczące możliwości stosowania egzotycznych grzybów znajdziemy obecnie w polskim rozporządzeniu Ministra Zdrowia[4], które niedawno uległo nowelizacji. Zgodnie z jego aktualną treścią zarówno soplówka jeżowata, maczużnik bojowy, jak i twardnik japoński oraz inne gatunki grzybów zostały uwzględnione (pod pewnymi warunkami) w wykazie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby.

Jeżeli stosując nietuzinkowy składnik żywności masz wątpliwość, czy robisz to zgodnie z prawem – napisz do Nas!. W Centrum Prawa Żywnościowego Food Law ocenimy status prawny interesującego Cię składnika i doradzimy jak działać.

 

[1] Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470 z dnia 20 grudnia 2017 r. ustanawiające unijny wykaz nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 w sprawie nowej żywności (Dz.U. L 351 z 30.12.2017, str. 72—201 ze zm.).

[2] https://webgate.ec.europa.eu/fip/novel_food_catalogue/

[3] Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności, zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 1852/2001 (Dz.U. L 327 z 11.12.2015, str. 1—22 ze zm.).

[4] Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz.U.2020.1048 ze zm.).